Sähköpyörätuolit ovat yleistyvä trendi

Sähköpyörätuoli on moottoreilla varustettu akkukäyttöinen pyörätuoli. Pyörätuolia ohjataan ohjaustangosta tai -sauvasta ja nopeutta pystytään säätämään porrastetulla nopeudensäätimellä. Sähköpyörätuoli auttaa arjessa, kun normaalilla pyörätuolilla liikkuminen vaikeutuu. Yhdellä latauksella pääsee liikkumaan monta kymmentä kilometriä.

Joskus toimintakyky voi heiketä niin paljon, että manuaalisen pyörätuolin käyttäminen ei ole enää mahdollista. Tällöin sähköpyörätuoli voi auttaa tekemään pyörätuolia tarvitsevan ihmisen elämästä elämisen arvoisen. Ulkoilu sekä asioiden hoitaminen kodin ulkopuolella mahdollistuu sähköpyörätuolin ansiosta. Sähköpyörätuolin käyttäjät ovat yleensä monivammaisia tai vaikeasti sairaita ihmisiä. Toimintakyvyn heikkeneminen voi johtua myös tapaturmasta.

Yksilölliset varusteet

Sähköpyörätuoli voi olla joko etuvetoinen, takavetoinen tai nelivetoinen. Etuvetoisessa pyörätuolissa etuosassa kuljetuspyörät ja takaosassa tukipyörät, takavetoisessa pyörätuolissa pyörät ovat päinvastoin. Mallista riippuen pyörätuolissa voi olla joko 4 rengasta tai 6 rengasta.

Sähköpyörätuoleja pystytään muokkaamaan yksilöllisesti. Niihin on saatavissa monenlaisia lisäosia asiakkaan tarpeen mukaan. Selkä- sekä istuinosat ovat säädettäviä ja jalkatuet vaakatasoon saakka nousevat. Tuoleissa on aina valot ja vilkut sekä turvavyö. Sähköpyörätuoleja voi käyttää niin sisällä kuin ulkonakin. Jos sähköpyörätuolissa on kolme tai neljä rengasta, niin sitä kutsutaan sähkömopoksi.

Viime vuosina sähköpyörätuolit ovat yleistyneet valtavasti. Suomalaisen väestön ikääntyessä tämä trendi tulee luultavasti jatkumaan. Sähköpyörätuolien myyjät kertovat, että Suomessa on tällä hetkellä noin pari tuhatta sähköpyörätuolia.

Sähköpyörätuolin liikennesäännöt

Kun hankkii sähköpyörätuolin, niin sitä ei tarvitse rekisteröidä eikä sitä ajaessa tarvitse käyttää kypärää. Poliisin mukaan ainoastaan vammaisten kuljettamat sähköpyörätuolit rinnastetaan jalankulkijoihin. Muut sähköpyörätuolit rinnastetaan ajoneuvoihin. Eli kun sähköpyörätuolilla ajaa vanhus, niin kyseessä on poliisin mukaan ajoneuvo. Tämä aiheuttaa liikenteessä haasteita. Vanhukset eivät välttämättä tiedä, että miten tulee toimia. Kuka väistää ja missä tuolilla saa ajaa? Esimerkiksi vanhus, joka ajaa sähköpyörätuolilla jalkakäytävällä tekee liikennerikkomuksen, josta poliisi voi sakottaa. Oikea tapa on käyttää kevyen väylän oikeata reunaa.

Maksiminopeus liikenteessä saa olla 15 km/tunnissa.

Vammainen henkilö saa ajaa sähköpyörätuolilla päihtyneenä, mutta jos terve vanhus ajaa päihtyneenä, niin se on rangaistava teko. Lain mukaan vammaiselle henkilölle sähköpyörätuoli on kuin jalat, mutta terveelle ihmiselle se on vain kulkuväline.

Sähköpyörätuolin hinta

Sähköpyörätuolin hinta vaihtelee yleensä tuhannen ja neljän tuhannen euron välillä riippuen sen varustelusta ja merkistä. Sähköpyörätuolin hankintaprosessi aloitetaan aina tarvekartoituksella: minkälaista pyörätuolia tarvitaan ja mitkä ovat pyörätuolin hankkijan omat henkilökohtaiset tarpeet. Lisävarusteet räätälöidään sitten tarpeiden mukaan. Sähköpyörätuolin hankkija voi myös valita ulkonäköseikkoja pyörätuoliinsa, kuten värin sekä valot. Erilaisia malleja kannattaa koettaa huolellisesti, sillä pyörätuoli tulee olemaan omistajalleen hyvin läheinen apuväline.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *