Suomalaiset matkustavat yhä enemmän – pitäiskö meidän pelätä tauteja?

Suomalaiset matkustavat yhä enemmän heikosta yhteiskunnallisesta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Tilastokeskuksen mukaan keskimääräinen suomalainen matkusti vuonna 2010 ulkomaille keskimäärin 4 kertaa kun vain muutamaa vuotta aiemmin vuonna 2006 sama lukema oli 3 käyntiä. Myös matkustus kotimaassa on ollut selkeästi kasvussa viimeisten vuosien aikana.

Suomalaisten matkustus vuosina 2006-2010 (lähde: Tilastokeskus)

Ulkomaanreissuihin ja muihin matkoihin liittyy monta mielenkiintoista seikkaa, kuten:

 • minne suomalaiset matkustavat kaikkein useimmin?
 • mikä on matkan tarkoitus (työ, huvi)?
 • pitäisikö meidän varautua matkoihin myös jollain tavalla terveyden näkökulmasta?

Pyrin vastaamaan kaikkiin näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

Mitkä ovat kaikkein suosituimmat kohdemaat?

Suomalaisten matkat voidaan jakaa muutamaan eri kategoriaan niiden keston mukaan. Kestolla on merkitystä sillä osa maista, etenkin naapurimaat, huokuttelevat suomalaisia kylään pääasiassa viikonloppumatkoille tai muille lyhyille pyrähdyksille kun taas kaukomaille suunnataan yleensä vähän pidemmäksi aikaa.

Tässä top 10 matkakohdetta lyhyille alle 4 yön matkoille: (lähde)

 1. Viro
 2. Ruotsi
 3. Venäjä
 4. Saksa
 5. Latvia
 6. Norja
 7. Tanska
 8. Italia
 9. Britannia
 10. Ranska

Listalla ei juurikaan ole yllätyksiä vaan se täyttyy maista mitä voisi kuvitellakin. Ehkä suurin yllätys on Latvian noinkin korkea sijoitus listalla sillä maata ei pidetä kovinkaan suosittuna matkakohteena.

Top 10 -lista näyttää kovin erilaiselta jos tutkitaan pidempiä matkoja:

 1. Espanja
 2. Viro
 3. Kreikka
 4. Ruotsi
 5. Italia
 6. Thaimaa
 7. Saksa
 8. Yhdysvallat
 9. Ranska
 10. Britannia

Vähemmän yllättäen listalle nousee useita kaukokohteita kuten Thaimaa. On myös huomionarvoista, että luvut pohjautuvat vuoden 2008-2009 dataan ja niihin on saattanut siis tulla muutoksia suuntaan jos toiseen. Etenkin Aasian matkailu on saanut yhä enemmän huomiota viimeisten vuosien aikana ainakin mediassa.

Nyt kun tiedämme minne suomalaiset matkustavat, seuraava askel on selvittää miksi me matkustamme.

Mikä on suomalaisten matkustuksen syy?

On aivan selvää, että säätilalla on vaikutusta suomalaisten matkustukseen. Erään tutkimuksen mukaan suomalaiset matkustavat maailmassa eniten tosin myönnettäköön että kyseisen tutkimuksen data perustuu itseilmoitettuihin lukemiin eikä tarkkaan seurantaan. Luvuissa on myös mukana kotimaanmatkat mihin tietysti vaikuttaa vahvasti suomalaisten mökki-intoilu.

Niin ja siitä säätilasta. Myös muut pohjoismaalaiset ovat ahkerimpien matkailijoiden joukossa, joten säällä (ja yleisellä elintasolla) on vaikutusta matkaintoon.

Suurin osa suomalaisista matkustaa pääasiassa lomailutarkoituksissa ja vain pieni osa matkustaa myös töiden vuoksi. Usein he tuppaavat olemaan niitä kaikkein ahkerimpia matkaajia.

Valmistautuminen matkalle terveyden kannalta

Ottaen huomioon suomalaisten suosituimmat matkakohteet ei matkoille välttämättä tarvitse varautua kovinkaan suuresti sillä Ruotsi ja Viro eivät ole suomalaisille kaikkein riskaabeleimpia kohteita ainakaan terveydellisistä syistä (jos ei lasketa huomioon Virossa usein saatavaa itseaiheutettua pahaa oloa).

Mutta etenkin kaukomatkojen ja rantalomien suhteen on hyvä tarkistaa omat rokotukset sillä esimerkiksi hepatiitti B on aika ikävä matkatuliainen. Rokotusten tarkistamisen lisäksi joissakin tapauksissa kannattaa varautua matkalle esimerkiksi vatsantoimintaa auttavien lääkkeiden kanssa sillä useissa lämpimissä maissa ruoka tai juoma voi helposti aiheuttaa vatsanpuruja tai muita epämiellyttäviä olotiloja.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *